Sınav Öncesi Öneriler

Sevgili öğrenciler cumartesi günü (02 haziran 2019) yapılacak LGS sınavı için şimdiden hepinize başarılar dilerim. Sınav öncesi sınav ile ilgili birkaç öneride bulunmak isterim.

· Sınavdan önceki gün ile ilgili pek çok soru soruluyor. Sınavdan önceki gün çalışmak isteyen adaylar için yeni konu çalışılması önerilmemektedir. Yeni bir konuyu öğrenmeye çalışmak kaygıya neden olabilir.

· Yakın belleğe kaydedilmesi açısından sınav ile ilgili daha önceden çalışılmış önemli bilgiler (formüller, tarihler, isimler…) hızlıca gözden geçirilebilir ya da soru çözümü yapılabilir. Kişiye göre değişken bir süreç olması nedeniyle bu konuda kesin ve katı kurallar ifade etmeyi doğru bulmuyorum. Bazıları çalışmayı, bazıları da dinlenmeyi tercih edebilir.

· Akşama doğru yorucu olmayan egzersizler gevşemenizi sağlayacaktır: yürüyüş, yoga, aerobik… Egzersizleri abartmamak gerekir. Ertesi gün kas ağrıları ile sınava girmek hoş bir duygu yaratmayabilir.

· Sınavdan önceki gün bilmediğiniz ve güvenmediğiniz hiçbir şeyi tüketmeyin. Akşam yemeğini saat 18:00-19:00 saatleri arasında yemek ve geç saatlerde atıştırmamak uyku kalitesi açısından oldukça önemlidir. Stres nedeniyle bazı kişiler yeme davranışına yönelebilir. Bu nedenle bu öneriyi dikkate almanız önemli. Yine uyku kaliteniz açısından uyarıcı içecekleri (çay, kahve, kola, enerji içecekleri..vs) ve çok sıvı tüketmemenizi öneririm.

· Uyku açısından çok erken ve geç saatleri tercih etmek yerine, her zamanki uyuma saatlerine yakın bir saati tercih etmek uygun olabilir. Uyku öncesi ılık bir duş gevşemeyi sağlayarak uykuya geçişi kolaylaştıracaktır.

· Sabah uyandıktan sonra birkaç dakika germe gevşeme egzersizleri yapmak gevşemenizi kolaylaştıracak ve güne zinde başlamanızı sağlayacaktır. Kahvaltıda da bilmediğiniz ve güvenmediğiniz gıdaları tüketmeyin. Kahvaltıyı hafif yapmakta yarar var. Aşırı şekerli ve karbonhidrat yüklü kahvaltı (reçel, ekmek, hamurlu gıdalar gibi glisemik indeksi yüksek gıdalar) metabolik yanıt nedeniyle dikkat ve odaklanma sorunları yaratabileceğinden tercih edilmemeli.

· Sınav merkezine olası aksamalar dikkate alınarak biraz erken gitmekte yarar var.

· Salona girmeden önce fizyolojik ihtiyaçlarınızı karşılamanız sınavda rahat olmanızı sağlayacaktır.

· Sınav salonunda sıraya oturduktan sonra etrafa göz gezdirmek, birkaç nefes egzersizi yapmak sizi rahatlatacaktır.

· Sınav sırasında heyecan açısından en riskli dönem sınavın başladığı ilk 15 dakikadır. Bu nedenle acele etmeden sakince başlamanız sınavın kalan süresini daha doğru yönetmenizi sağlayacaktır.

· Yine de sınav sırasında gerginlik, heyecan hissederseniz arkanıza yaslanıp birkaç kez solunum egzersizi uygulamanız ve kendinizi mutlu hissettiğiniz bir yerde hayal etmeniz sizi rahatlatacaktır.

· Hepinize başarılar dilerim

Bunlar da İlginizi Çekebilir

ozgul-ogrenme-guclugu
Özgül Öğrenme Güçlüğü

Eğitimsel yetersizliklere,fiziksel-nörolojik defisitler,mental retardasyon veya otizm…

Devamını Oku
okul-korkusu
Okul Korkusu

Okul korkusu, Okul fobisi, okul reddi gibi kavramlar iç içe geçmiş olduğundan hepsi i…

Devamını Oku
dijital-teknoloji-ve-cocuk
Dijital Teknoloji ve Çocuk

Çocuklar ile ilgili günümüzde en çok konuşulan, tartışılan konulardan biridir teknolo…

Devamını Oku