Antioksidanlar ve Ruh Sağlığı

Serbest radikaller besinlerin hücrede oksijen kullanılarak enerji üretilmesi sırasında açığa çıkan serbest bileşikleridir ve antioksidanlar tarafından nötralize edilirler. Serbest radikaller aşırı artarsa DNA hasarı, kanserler, dokularda hasar ile giden geniş bir sorun yüküne neden olurlar.

Beyin yüksek metabolik hızından dolayı oksidatif strese özellikle duyarlıdır. Bu nedenle artmış oksidatif stres ilerleyici nöronal hasara ve normal beyin fonksiyonlarının bozulmasına neden olabilir. Örneğin: artan oksidatif stres hücre zarı lipidlerinin ve zar ile ilişkili proteinlerin (örn., dopamin serotonin gibi aracıların reseptörleri) bozulmasına neden olur. Böylece duygu durumumuzu düzenleyen dopamin ,noradrenalin, serotonin gibi nörohormonların işlevlerinde de bozulmaya neden olur. Nörogelişimsel sorunların (DEHB, Otizm), duygu durum sorunlarının (anksiyete, depresyon.) oksidatif stres ile bağlantılı olduğu pek çok çalışmada vurgulanmaktadır(1,2,3). Düzenli spor yapmak en önemli doğal antioksidanları üretmenizi sağlar

Sağlıklı beslenmek (bu kısım için ayrı paylaşım yapacağım), bol su içmek, doğa ile iç içe olmak antioksidan gücünüzü arttırarak hem beden hem ruh sağlığınıza iyi gelir.

Gününüz güzel ve mutlu geçsin

Bunlar da İlginizi Çekebilir

gaps-diyeti
GAPS Diyeti

GAPS; bağırsak ile beyin, bağırsak ile beden arasındaki ilişkinin, Nöroloji ve Beslen…

Devamını Oku
Yaklaşım
Yaklaşım

Tıp eğitimi biraz yönlendirilmiş bir seçim olsa da sonraki süreçte beni içine çekip a…

Devamını Oku
asiri-kafein-tuketimi
Aşırı Kafein Tüketimi

Kafein sık tüketilen psikoaktif maddelerden birisidir. Çoğu zaman uyanıklığı sağlamak…

Devamını Oku